25 Ιαν 2009

ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Πηγή:www.goodnet.gr

"Τριτοκοσμικός μεσαίωνας στα κρατητήρια του Ρεθύμνου"

Για τριτοκοσμική κατάσταση στα κρατητήρια του Ρεθύμνου κάνει λόγο ο συμπολίτης Μιχάλης Μαστραντωνάκης, ο οποίος έζησε από «μέσα» την κατάσταση και θέλησε να δημοσιοποιήσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που κρατούνται, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες.

Σημειώνει στην επιστολή του:
"Πηγαίνοντας προς Ρέθυμνο την Τρίτη 20/1/2009 με σταμάτησε τμήμα των Τ.Α.Ε για έλεγχο και λόγω νομικής εκκρεμότητας βρέθηκα σε τμήμα των κρατητηρίων Ρεθύμνου.
Στο συγκεκριμένο χώρο ήμουν ο μόνος έλληνας μεταξύ μεταναστών οι οποίοι κατά κύριο λόγο προορίζονται για απέλαση.
Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί, στο ποιο παραμελημένο τμήμα της φυλακής, με συγκλόνισαν. Παρόμοιες συνθήκες, επικρατούν σε όλα τα κρατητήρια μεταναστών, όμως το συγκεκριμένο, ίσως και να είναι το χειρότερο στην Ελλάδα.
Σε ένα μικρό «δωμάτιο» εγκατεστημένα 10 άτομα.
Κάποιοι κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε απίστευτες ακαθαρσίες.

Οι φυλακές είναι σε περιοχή δίπλα στη θάλασσα με πολύ κρύο και υγρασία. Θέρμανση δεν υπάρχει. Το πρωί ρούχα και σεντόνια είναι κυριολεκτικά μούσκεμα. Δεν υπάρχει ρεύμα, οι άνθρωποι είναι όλη μέρα μες στο σκοτάδι, σαν σε απομόνωση. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο. Το νερό (μόνο κρύο βέβαια), η φυλακή το διαθέτει περιστασιακά…
Ο χώρος της «τουαλέτας» δεν απομονώνεται από τον υπόλοιπο (σπασμένη πόρτα). Δεν υπάρχει αποχέτευση. Η τούρκικου τύπου «τουαλέτα» καταλήγει σε μία τρύπα στο έδαφος από όπου αναδύεται συνεχώς ανυπόφορη βρώμα. Οι άνθρωποι είχαν συνεχώς ανοιχτό το νερό ώστε όταν αυτό υπήρχε να αντιμετωπίζει την ακαθαρσία. Τα απορρίμματα συχνά επιπλέουν στο πάτωμα… Ζητούν απορρυπαντικά από τις καθαρίστριες να καθαρίσουν μόνοι τους και τους τα αρνούνται. Ακόμα και το χαρτί υγείας πρέπει να το αγοράσουν. Καθαρισμός προβλέπεται μόνο για το χώρο των αστυνομικών, ούτε η αυλή τους δεν καθαρίζεται.
Εγώ όσες ώρες ήμουν εκεί δεν μπόρεσα να φάω, ούτε να κοιτάξω τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια παρότι μου φέρονταν πολύ καλά.

Συσσίτιο δεν προβλέπεται. Προβλέπονται 5,5 ευρώ τη μέρα τα οποία πάνε στο κυλικείο της φυλακής για 2 τοστ και 1 πακέτο τσιγάρα. Πάρα ταύτα η επιδότηση που προβλέπεται ανά κρατούμενο είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Κινητά δεν επιτρέπονται. Υπάρχουν δύο σπασμένα καρτοτηλέφωνα τα οποία η φυλακή αρνείται να φτιάξει, «εσείς τα σπάσατε» τους λέει. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να μάθουν για τα χαρτιά τους, για τα δικαστήρια τους, για τις υποθέσεις τους.
Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχε και ένας - οπωσδήποτε - ανήλικος, 14-15 χρονών. Το παιδί ήταν από το Αφγανιστάν. Οι γονείς του χάθηκαν σε ναυάγιο έξω από τη Σητεία και ο ίδιος έλαχε αυτής της περιποίησης. Να βρίσκεται σε άθλιο κρατητήριο ενηλίκων, ανάμεσα σε 10 άντρες. Το παιδί έχει ψυχολογικό πρόβλημα, έχει τικ, μιλάει σπάνια έως καθόλου.
Υπήρχαν και παλαιστίνιοι που υποτίθεται χρήζουν όλοι πολιτικού ασύλου, και υποτίθεται μας νοιάζει και συγκλονιζόμαστε για την κατάσταση τους...
Βρισιές και προσβολές, από έλληνες κρατούμενους σε χωριστά κελιά και από τους φύλακες (ελάχιστες οι εξαιρέσεις).

Παρά το ότι πολλοί από τους ξένους κρατούμενους, μέχρι να βρεθούν εκεί, δούλευαν και σέβονταν την ελληνική κοινωνία στην οποία βρέθηκαν, οι συνθήκες κράτησης τους αποτελούν άδικη τιμωρία ακόμα και του χειρότερου εγκληματία.
Αντίθετα με αυτήν την αδικία και το ρατσισμό, οι ξένοι αυτοί μου πρόσφεραν απλόχερα τα τσιγάρα το φαΐ και τον καφέ τους…
Ανοιχτός βόθρος είναι το κρατητήριο του Ρεθύμνου και ντρέπομαι για αυτό.
Και εάν, όπως λένε, ο πολιτισμός μίας χώρας φαίνεται από τις φυλακές της, εμείς τότε είμαστε σε τριτοκοσμικό μεσαίωνα… Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος οφείλει να δράσει ώστε τουλάχιστον οι συνθήκες στα κρατητήρια να αλλάξουν».

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ:

Η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι υπόθεση όλων μας

Η μαρτυρία ενός απλού πολίτη,του Μ.Μαστραντωνάκη,για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του Ρεθύμνου,έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο,τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές και τα κρατητήρια της χώρας.

Οι συνθήκες υγιεινής που θυμίζουν κάτι χειρότερο από στάβλο,οι μειωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές από πλευρας αστυνομικών και το χειρότερο η εγκληματική διαχρονική αδιαφορία από της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα.

Η τραγική ειρωνία για τις δυνάμεις του δικομματισμού που ευαγγελίζονται την πρόοδο και την εξέλιξη μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα,είναι ότι αυτοί φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα,η οποία μόνο με συνθήκες μεσαίωνα μπορεί να παρομοιαστεί,που ζουν οι,μόνιμα ή προσωρινά,κρατούμενοι.

Προφανώς για αυτούς,οι κρατούμενοι είναι απόκληροι της κοινωνίας που τους αξίζει να ζουν στοιβαγμένοι σε κλουβιά 3,4 τετραγωνικών,εξαθλιωμένοι χωρίς να έχουν,πολλές φορές,τη στοιχειώδη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους συγγενείς και τους οικείους τους.

Αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες,όπως και τα περιστατικά εξευτελισμού από πλευράς αστυνομικών εις βάρος κρατουμένων,πάντα με μια παραπάνω «ευαισθησία» στους μετανάστες έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε καταδίκες της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά οδήγησαν την χρονιά που μας πέρασε σε ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης και αξιοπρέπειας που ξέσπασε στις ελληνικές φυλακές,όπου χιλιάδες κρατούμενοι απαίτησαν τα αυτονόητα δικαίωματα τους έτσι ώστε η διαδικασία σοφρωνισμού τους να πάψει να είναι μια διαδικασία συνεχούς τιμωρίας και να βελτιωθούν οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Ως Νεολαία Συνασπισμού,ζητάμε να ερευνηθεί άμεσα η καταγγελία του κ.Μαστραντωνάκη για την απάνθρωπη κατάσταση στο κρατητήριο του Ρεθύμνου,να υπάρξει άμεση μέριμνα για να βελτιωθούν οι συνθήκες στους χώρους του κρατητηρίου και να δοθεί άμεσα πολιτικό άσυλο σε όσους παλαιστίνιους μετανάστες,βρίσκονται εκεί λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ζητάμε το αυτονόητο:

Σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.Εδώ και τώρα.


ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Οργανωση Ρεθυμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: