29 Ιαν 2009

H EE χαιρετίζει τις δεσμεύσεις Ομπάμα για το κλίμα

http://tovima.dolnet.gr

Η προεδρία της ΕΕ χαιρέτισε την Τρίτη τη δεύσμευση του νέου Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν «ηγετικό ρόλο» στη διεθνή μάχη κατά της παγκόσμιας θέρμανσης. Οι διαδικασίες για τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο φαίνεται ότι αποκτούν νέα δυναμική.

«Η Ευρώπη κέρδισε έναν ισχυρό συνέταιρο» δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Περιβάλλοντος Μάρτιν Μπούρσικ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. «Ο Μπαράκ Ομπάμα υλοποιεί ταχύτατα αυτά που έχει υποσχεθεί. Δρα με αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα διαχώρισε εκ νέου τη θέση του από την απροθυμία του προκατόχου του Τζορτζ Μπους να συμμετάσχει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.

«Θα καταστήσουμε ξεκάθαρο στον κόσμο ότι η Αμερική είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο» υποσχέθηκε. «Για να προστατεύσουμε το κλίμα και τη συλλογική μας ασφάλεια, πρέπει να σχηματίσουμε μαζί μια πραγματικά παγκόσμια συμμαχία» είπε.

Στροφή 180 μοιρών

Στην πρώτη του συνέντευξη στο Λευκό Οίκο, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή: Θα επιτρέψει στις πολιτειακές κυβερνήσεις να καθορίζουν τα δικά τους ανώτατα όρια όσον αφορά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από τα οχήματα· θα θεσπίσει δεσμευτικούς στόχους για την αποδοτικότητα των καυσίμων κίνησης· και θα προσπαθήσει να μειώσει την εξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής για το οποίο ελπίζει ότι θα αποτελέσει το μοντέλο για τη διεθνή συνθήκη που θα υπογραφεί στην Κοπεγχάγη το 2009 και θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 2012.

Στόχος του σχεδίου είναι να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 (ένας στόχος που βασίζεται περισσότερο σε οικονομικά παρά σε επιστημονικά δεδομένα). Το σχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το 2020 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 1990, με την προοπτική η μείωση αυτή να αυξηθεί στο 30% αν πράξει το ίδιο και η διεθνής κοινότητα.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20% έως το 2020 και αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στην ολική κατανάλωση ενέργειας στο 20%.

Σε μια άλλη θετική ένδειξη για τις προθέσεις των ΗΠΑ, η νέα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επέλεξε ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα κλιματικής αλλαγής τον κλιματολόγο Τοντ Στερν, πρώην σύμβουλο του Κλίντον που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο και έγκριτο μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: