ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ 1968
Μια βδομάδα με ταινίες και συζητήσεις
28 Μαΐου-3 Ιουνίου 2008
Δημοτική Αγορά της Κυψέλης
(Φωκίωνος Νέγρη 42)
ώρα έναρξης: 8.15 μ.μ.
Το 1968 έμεινε στην ιστορία γιατί σ’ αυτό συμπυκνώθηκαν οι αντιθέσεις που κινούσαν εκείνη την περίοδο Δύση και Ανατολή. Παρατεταμένοι απελευθερωτικοί αγώνες, πρωτοφανείς σε ένταση και μέγεθος λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλες λίγο πολύ τις χώρες του κόσμου, καθοριστικά γεγονότα ή πρωτοβουλίες συνδέθηκαν με μια έκρηξη της κριτικής σκέψης, με τη γέννηση νέων κοινωνικών κινημάτων, με τομές σε όλες τις μορφές της τέχνης, με την καθιέρωση νέων ηθών στην καθημερινή ζωή. Και αυτή ήταν μια σύνδεση που έμοιαζε να καθιστά ολόκληρο τον πλανήτη το ενιαίο εργαστήριο μιας ολικής ανατροπής. Το 1968 συνιστά ιστορικό σταθμό όχι μόνο γιατί τότε κορυφώθηκε και ενοποιήθηκε η επαναστατική ελπίδα σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και γιατί οι επιπτώσεις των όσων συνέβησαν ή είδαν το φως, για πρώτη φορά τότε, εξακολουθούν να προσδιορίζουν με μύριους τρόπους το σήμερα.
Στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, που βρίσκεται υπό κατάληψη-άλλη μια ιδέα ή μορφή αγώνα που προέρχεται από το ΄68- το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) οργανώνει μια βδομάδα με ταινίες και συζητήσεις που αποσκοπούν στην παρουσίαση κάποιων μόνον από τις όψεις του 1968, λίγων μόνον από τις όψεις όσων το προετοίμασαν και εκείνων που επέφερε. Και αυτό όχι μόνον γιατί ο ίδιος ο κινηματογράφος επηρεάστηκε καθοριστικά από όσα έγιναν αυτό το «τρομερό έτος», όχι μόνο γιατί για να προχωρήσουμε σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε το χθες και να μάθουμε από αυτό, αλλά κυρίως γιατί οι ιδέες του 1968 εξακολουθούν να ζουν και οι κοινωνικές δυνάμεις που το δημιούργησαν εξακολουθούν να δρουν. Με άλλα λόγια, τίποτε δεν αποκλείει κάποιου είδους επανάληψή του με νέες μορφές.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ
Η μάχη του Αλγερίου (1966)
σενάριο : Φράνκο Σολίνας
Αρσενικό-Θηλυκό (1966)
Ο αντιεξουσιαστικός Πολ, επίδοξος συγγραφέας και η επίσης επίδοξη, τραγουδίστρια Μαντλέν ξεναγούν το θεατή στα γεγονότα του 1965, τα οποία προοικονομούν το ξέσπασμα του ΄68. Τα «παιδιά τoυ Μαρξ και της Κόκα Κόλα» μέσα απ’ το φακό του Γκοντάρ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ
Φράουλες και αίμα (1970)
σενάριο : Ίσραελ Χόροβιτς – Τζέιμς Σάιμον Κούνεν
Πεθαίνοντας στα τριάντα (1982)
Αρκετά χρόνια μετά την εξέγερση του Μάη του ΄68, ο Γκουπίλ θυμάται τον βίο, τη δράση και την αυτοκτονία του συντρόφου του Μισέλ Ρεκανατί. Η οδυνηρή μνήμη ως στοχαστική αυτογνωσία αποτελούν τον άξονα του σκηνοθέτη.
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ
Η ομολογία (1970)
σκηνοθεσία : Κώστας Γαβράς
σενάριο : Χόρχε Σεμπρούν ( βασισμένο στο βιβλίο των Λιζ και ΄Αρτουρ Λόντον )
Αρχές της δεκαετίας του ΄50. Τα μέλη του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας που πολέμησαν στον Ισπανικό Εμφύλιο έχουν καταστεί ύποπτοι «αναρχο-τροτσκιστικής μόλυνσης». Οι σταλινικοί ιεροεξεταστές δεν χρειάζονται αποδείξεις για την ενοχή των κατηγορουμένων ως προδοτών. ΄Εχουν ήδη επινοήσει την ΟΜΟΛΟΓΙΑ «τους».
ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ
Εδώ Πολυτεχνείο (1974)
σενάριο : Δημήτρης Μακρής- Νίκος Σταυρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου