28 Μαΐ 2008

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ 1968

Μια βδομάδα με ταινίες και συζητήσεις


28 Μαΐου-3 Ιουνίου 2008


Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

(Φωκίωνος Νέγρη 42)

ώρα έναρξης: 8.15 μ.μ.

Το 1968 έμεινε στην ιστορία γιατί σ’ αυτό συμπυκνώθηκαν οι αντιθέσεις που κινούσαν εκείνη την περίοδο Δύση και Ανατολή. Παρατεταμένοι απελευθερωτικοί αγώνες, πρωτοφανείς σε ένταση και μέγεθος λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλες λίγο πολύ τις χώρες του κόσμου, καθοριστικά γεγονότα ή πρωτοβουλίες συνδέθηκαν με μια έκρηξη της κριτικής σκέψης, με τη γέννηση νέων κοινωνικών κινημάτων, με τομές σε όλες τις μορφές της τέχνης, με την καθιέρωση νέων ηθών στην καθημερινή ζωή. Και αυτή ήταν μια σύνδεση που έμοιαζε να καθιστά ολόκληρο τον πλανήτη το ενιαίο εργαστήριο μιας ολικής ανατροπής. Το 1968 συνιστά ιστορικό σταθμό όχι μόνο γιατί τότε κορυφώθηκε και ενοποιήθηκε η επαναστατική ελπίδα σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και γιατί οι επιπτώσεις των όσων συνέβησαν ή είδαν το φως, για πρώτη φορά τότε, εξακολουθούν να προσδιορίζουν με μύριους τρόπους το σήμερα.


Στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, που βρίσκεται υπό κατάληψη-άλλη μια ιδέα ή μορφή αγώνα που προέρχεται από το ΄68- το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) οργανώνει μια βδομάδα με ταινίες και συζητήσεις που αποσκοπούν στην παρουσίαση κάποιων μόνον από τις όψεις του 1968, λίγων μόνον από τις όψεις όσων το προετοίμασαν και εκείνων που επέφερε. Και αυτό όχι μόνον γιατί ο ίδιος ο κινηματογράφος επηρεάστηκε καθοριστικά από όσα έγιναν αυτό το «τρομερό έτος», όχι μόνο γιατί για να προχωρήσουμε σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε το χθες και να μάθουμε από αυτό, αλλά κυρίως γιατί οι ιδέες του 1968 εξακολουθούν να ζουν και οι κοινωνικές δυνάμεις που το δημιούργησαν εξακολουθούν να δρουν. Με άλλα λόγια, τίποτε δεν αποκλείει κάποιου είδους επανάληψή του με νέες μορφές.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ


Η μάχη του Αλγερίου (1966)

σκηνοθεσία : Τζίλο Ποντεκόρβο

σενάριο : Φράνκο Σολίνας

Ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος της ταινίας επικεντρώνονται στο αντάρτικο πόλης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου ( FLN) του Αλγερίου. Η ατομική και η συλλογική δράση των αγωνιστών αναδεικνύεται μέσα από τον δυναμικό ρεαλισμό της ντοκιμαντερίστικης ματιάς του σκηνοθέτη.

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ

Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο (1977)

σκηνοθεσία - σενάριο: Κρις Μαρκέρ

Η « μυθική» πια ταινία του μεγάλου ντοκιμαντερίστα που καταγράφει με ακρίβεια και σεβασμό τα γεγονότα της εκρηκτικής δεκαετίας του ΄60, καταθέτοντας μια απ’ τις σημαντικότερες μαρτυρίες γι’ αυτήν την εποχή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ

Αρσενικό-Θηλυκό (1966)

σκηνοθεσία - σενάριο: Ζαν-Λικ Γκοντάρ


Ο αντιεξουσιαστικός Πολ, επίδοξος συγγραφέας και η επίσης επίδοξη, τραγουδίστρια Μαντλέν ξεναγούν το θεατή στα γεγονότα του 1965, τα οποία προοικονομούν το ξέσπασμα του ΄68. Τα «παιδιά τoυ Μαρξ και της Κόκα Κόλα» μέσα απ’ το φακό του Γκοντάρ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΪΟΥ

Φράουλες και αίμα (1970)

σκηνοθεσία: Στιούαρτ Χάγκμαν

σενάριο : Ίσραελ Χόροβιτς – Τζέιμς Σάιμον Κούνεν

Η σταδιακή πολιτική αφύπνιση ενός φοιτητή, ο οποίος γίνεται μάρτυρας των βίαιων γεγονότων που συντάραξαν τις πανεπιστημιακές κοινότητες στην Αμερική της δεκαετίας του ’60.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πεθαίνοντας στα τριάντα (1982)

σκηνοθεσία - σενάριο: Ρομέν Γκουπίλ


Αρκετά χρόνια μετά την εξέγερση του Μάη του ΄68, ο Γκουπίλ θυμάται τον βίο, τη δράση και την αυτοκτονία του συντρόφου του Μισέλ Ρεκανατί. Η οδυνηρή μνήμη ως στοχαστική αυτογνωσία αποτελούν τον άξονα του σκηνοθέτη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ


Η ομολογία (1970)


σκηνοθεσία : Κώστας Γαβράς

σενάριο : Χόρχε Σεμπρούν ( βασισμένο στο βιβλίο των Λιζ και ΄Αρτουρ Λόντον )


Αρχές της δεκαετίας του ΄50. Τα μέλη του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας που πολέμησαν στον Ισπανικό Εμφύλιο έχουν καταστεί ύποπτοι «αναρχο-τροτσκιστικής μόλυνσης». Οι σταλινικοί ιεροεξεταστές δεν χρειάζονται αποδείξεις για την ενοχή των κατηγορουμένων ως προδοτών. ΄Εχουν ήδη επινοήσει την ΟΜΟΛΟΓΙΑ «τους».


ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ


Εδώ Πολυτεχνείο (1974)

σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακρής

σενάριο : Δημήτρης Μακρής- Νίκος Σταυρόπουλος

Υλικό ντοκιμαντέρ και σκηνοθετημένα γυρίσματα, στα οποία πήραν μέρος Ιταλοί και Έλληνες πολιτικοί εξόριστοι, συνθέτουν την ταινία αυτή που αναφέρεται στον αγώνα κατά της χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: