8 Μαΐ 2008

Εκδηλώσεις στην Καισαριανή για το Σκοπευτήριο

«Θυμόμαστε το παρελθόν για να χτίσουμε το μέλλον» 1η Μάη 1944 – 2008 64 χρόνια μνήμης Απαιτούμε δυναμικά την οριστική απομάκρυνση της «Σκοπευτικής» από τον Ιερό Χώρο του Σκοπευτηρίου

H Καισαριανή με τη μαζική της συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού ως πόλη ηρωική και δημοκρατική.

H παρουσία στην καρδιά της Καισαριανής, του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς, τιμής και θυσίας, της προσδίδει ξεχωριστή σημασία και ακτινοβολία, που ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας και την έχει κάνει γνωστή ως ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία, την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο.

Κερδίσαμε πολλές μάχες στον πόλεμο με την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρία (Π.Σ.Ε.). Διαμορφώσαμε το σκοπευτικό χώρο σε χώρο αναψυχής του λαού, διαμορφώσαμε οικήματα σε στέγες κοινωφελών χρήσεων και κυρίως εγκαινιάσαμε με τις παρουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης το μνημείο των ΗΡΩΩΝ που εκτελέστηκαν στο χώρο αυτό και καθαγίασαν τα χώματα του.

Κατά την τελετή των εγκαινίων του Μνημείου υπέρ των πεσόντων κατά την περίοδο της φασιστικής κατοχής, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2005, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, όσο και οι Υπουργοί ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ πλήθους άλλων επίσημων προσκεκλημένων, ανήγγειλαν την πρόθεσή τους ο χώρος αυτός να αναδειχθεί άμεσα ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και να συνδράμουν το Δήμο Καισαριανής για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος.

Η υπόσχεση αυτή, μετά την πάροδο τριών χρόνων βρίσκεται, σε αναμονή. Η αναμονή αυτή δεν ταιριάζει στους αγωνιστές, ούτε στην Ιστορία. Εμείς συνεχίζουμε τις μάχες.

Στον ιερό αυτό χώρο δε θα επιτρέψουμε στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (Π.Σ.E. ) να εκτελεί καθημερινά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Δε θα επιτρέψουμε να λεηλατούνται οι αξίες που δίνουν νόημα στη ζωή μας.

Είμαστε αποφασισμένοι, με τη βοήθεια του λαού και των αγωνιστών της Εθνικής μας Αντίστασης, να τιμήσουμε την Ιστορία της Πατρίδας μας και να παραδώσουμε στη μνήμη των επερχομένων γενεών την πραγματική Ιστορία αυτού του τόπου και αυτούς που την έγραψαν.

O αγώνας μας για την απομάκρυνση της Π.Σ.E. ΣYNEXIZETAI, η οποία με προκλητικές ενέργειες επιμένει να βεβηλώνει τον ιερό τούτο χώρο προσβάλλοντας και το λαό και την ιστορία του.

Πολλές μάχες κερδήθηκαν με τους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού της Καισαριανής, των εργαζομένων του Δήμου μας και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου. Αταλάντευτος στόχος μας η οριστική απομάκρυνση της Π.Σ.E. και η απόδοση του ιερού χώρου στο λαό και την Ιστορία.

- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Π.Σ.E.

- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

- ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

O Δήμαρχος

Σπύρος Tζόκας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ

8.00 π.μ. Έναρξη εργασιών ανακαίνισης του νεοκλασικού κτιρίου στην είσοδο του Σκοπευτηρίου, για τη στέγαση του Πανελλήνιου μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

7.30 μ.μ. Παναθηναϊκή συγκέντρωση και συναυλία (είσοδος Σκοπευτηρίου)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΪΟΥ

8.00 μ.μ. «Χωρίς τέλος… οι αγώνες για την απελευθέρωση των λαών»:

Εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Ομιλητής ο Γιάννης Αλμπάνης εκπρόσωπος της ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ . Προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Τζενίν» του Μοχάμετ Μπάκρι.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 MΑΪΟΥ

6:30 μ.μ.: Εκκίνηση του Λαϊκού Ανώμαλου Δρόμου «Ναπολέων Σουκατζίδης» από τον χώρο εισόδου Σκοπευτηρίου.

8:00 μ.μ.: Άφιξη λαμπαδηδρομίας στο Σκοπευτήριο από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

9:30 μ.μ.: Παράσταση με τίτλο «Kαι πίσω τους έρχεται ο άνεμος...» από τη θεατρική ομάδα του Πνευματικού Kέντρου σε σκηνοθεσία Ευδοκίας Σουβατζή

(Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου)

* H παράσταση αφορά θεατροποιημένο ποίημα του T. Λειβαδίτη «Φυσάει στα σταυροδρόμια του

κόσμου», καθώς και αποσπάσματα από την «Hλέκτρα Aποστόλου» του Σ. Mήλα, «Kαληνύχτα, Mαργαρίτα» του Γ. Σταύρου, «Eκτέλεση» και το «Eπεισόδιο» του M. Λυγίζου.

KΥΡΙΑΚΗ 11 MΑΪΟΥ

10:00 π.μ.: Εκκίνηση της πορείας από το Πνευματικό Kέντρο (παλιό Δημαρχείο Yμηττού και Σκοπευτηρίου) προς το χώρο της Θυσίας (Τρισάγιο, ομιλίες, Προσκλητήριο Νεκρών Hρώων, κατάθεση στεφανιών).

8:00 μ.μ.: Σκοπευτήριο (Δίπλα στο μνημείο)

Eγκαίνια έκθεσης των έργων του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα: «H πόλη μας - H Kαισαριανή Στην Eθνική Aντίσταση 1941-1944» - Aπονομή επαίνων

8:30 μ.μ.: Σκοπευτήριο (Δίπλα στο μνημείο) - Συναυλία με τον Bασίλη Παπακωνσταντίνου

ΔEYTEPA 12 MAΪOY

7.00 μ.μ.: Τιμητική βραδιά στις EΛAΣίτισσες της Καισαριανής στην Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου (Bρυούλων και Κλαζομενών)

ΔHMOΣ KAIΣAPIANHΣ

www.kessariani.gr

1 σχόλιο:

tsaou είπε...

Σήμερα το θέμα που βρίσκεται? τι εχει γίνει?