14 Μαΐ 2008

Θύμα λογοκρισίας το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα"

Σε μείζον πολιτικό θέμα για την "επικοινωνιακή πολιτική" που ασκεί η κυβέρνηση, αναδεικνύεται η διακοπή των εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου από την ΕΡΤ, γεγονός που δείχνει και την εργαλειακή αντίληψη της κυβέρνησης για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Επιπλέον, απάντηση "δεν μου αρέσει η εκπομπή" από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλο, δεν απέχει πολύ από το... έτσι μ' αρέσει!
Την προχθεσινή ανταλλαγή επιστολών και την επίδειξη "ετσιθελισμού" του προέδρου της ΕΡΤ απέναντι στον επί 12 χρόνια συνεργάτη της κρατικής τηλεόρασης Στέλιo Kούλογλου, ακολούθησε χθες μπαράζ ερωτήσεων στη βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, με επιστολή τους στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οι τρεις σύμβουλοι της "Συσπείρωσης" Α. Νταβανέλος, Δ. Τρίμης και Ν. Φίλης, ζητούν την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου "για άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών".
Οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Άννα Φιλίνη και Τηλέμαχος Χυτήρης, μετά την ουσιαστική άρνηση του Χρ. Παναγόπουλου να αιτιολογήσει την απόφασή του, λέγοντας ότι "η εκπομπή σταμάτησε γιατί έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της", ζητούν να μάθουν από τον αρμόδιο υπουργό Θ. Ρουσόπουλο για ποιους συγκεκριμένους λόγους διεκόπη η συνεργασία με τον Στέλιο Κούλογλου και παύονται οι εκπομπές του.
Ο Φώτης Κουβέλης ερωτά επίσης εάν σύμφωνα με τον κ.Ρουσόπουλο η απομάκρυνση ενός δημοσιογράφους όπως ο Στ. Κούλογλου υπηρετεί την οφειλόμενη στους πολίτες ποιότητα της δημόσιας τηλεόρασης. "Το περιεχόμενο των εκπομπών του φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τη διοίκηση της ΕΡΤ, αφού ματαιώθηκε η προγραμματισμένη προβολή του ντοκιμαντέρ 'Επιβιώνοντας στην Ελλάδα με 700 ευρώ' και η προγραμματισμένη έρευνα στην Κίνα 'Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες'".
Η Άννα Φιλίνη ρωτάει τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ εάν αληθεύει ότι υπήρξε παρέμβαση από τη διοίκηση της ΕΡΤ ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι παραπάνω εκπομπές και εάν προτίθεται η ΕΡΤ να επενεξετάσει την ατυχή απόφασή της.
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, σημειώνοντας ότι η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι και την πληρώνουν, υπογραμμίζει ότι οι εκπομπές του Στ. Κούλογλου καταργήθηκαν αναιτίως και αυθαιρέτως.
Εν τω μεταξύ, η παράταξη της "Συσπείρωσης", στην επιστολή της προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θέτει θέμα "λογοκριτικών και αντιδημοσιογραφικών εξελίξεων στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ιδίως "την κατάργηση σοβαρών δημοσιογραφικών εκπομπών" αλλά και την "υπόθεση 'εταιρειών συμβούλων'" εντός της ΕΡΤ, τα "παραμάγαζα, όπως είχε χαρακτηρίσει προ ημερών με ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης.

Πηγή: Η Αυγή, Αγγέλα Νταρζάνου

Η ιστοσελίδα του "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" : http://www.rwf.gr/
Υπογρ. διαμαρτυρίας: http://www.petitiononline.com/RWF1/petition.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: