19 Μαΐ 2008

Ανακοίνωση για τις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές

Μετά το «σοκ» που υπέστη από την κατάρρευση της αναθεώρησης του άρθρου 16 και από τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο, η κυβέρνηση της Ν.Δ πέρασε στους εκβιασμούς και στις απειλές προς τα ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή, εφημερίδες και κανάλια εντόπισαν το φλέγον (;) ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές και στην ομαλή ή μη διεξαγωγή τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα πέσουμε στην παγίδα που στήνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της.

Οι κύριες αιχμές της αντιπαράθεσής του φοιτητικού κινήματος με την κυβέρνηση είναι τα τετραετή πλάνα και οι μάνατζερ στις σχολές, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, οι πιστωτικές μονάδες, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και ο κατακερματισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, καθώς και μια σειρά ακόμη από μέτρα που απορυθμίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως Νεολαία Συνασπισμού δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι μπορούν να εξυπηρετήσουν οι πρυτανικές και προεδρικές εκλογές, ακόμα και αν γίνουν με καθολική συμμετοχή, το οποίο και θεωρούμε πιο δημοκρατικό, τη στιγμή που διακυβεύεται η αυτονομία και η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των ιδρυμάτων.

Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να αγωνιστεί για να μη περάσει καμία διάταξη της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Δεν ζητάμε, ούτε συμμετέχουμε σε εκλογές στα ιδρύματα, τη στιγμή που διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον τους. Οργανώνουμε την αντίδρασή μας μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, στις γενικές συνελεύσεις και στους δρόμους, για την απόσυρση του νόμου πλαίσιο και για την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

19/11/2008
Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: