6 Μαΐ 2008

Σε τριάντα χρόνια η Ελλάδα θα στερέψει

Από δύο έως έξι επιπλέον εβδομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, 25% μείωση των βροχοπτώσεων, μέχρι και διπλάσια ζήτηση ενέργειας για την ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό αναμένεται να δεχθεί η Ελλάδα από το 2031 έως το 2060, σύμφωνα με πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν χθες στο συνέδριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου κ. Χρήστος Ζερεφός, «τα πλέον άσχημα νέα για τις επόμενες δεκαετίες έχουν να κάνουν με το νερό: Η λειψυδρία στη χώρα μας αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα 50 χρόνια, ενώ από τις έρευνες βλέπουμε ότι ο δείκτης ξηρότητας αυξάνεται δραματικά, με αποτέλεσμα το 80% της Ανατολικής Μεσογείου να οδεύει προς την ερημοποίηση». Όσον αφορά την Ελλάδα, «οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα εντοπίζονται στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ζερεφός. Η επερχόμενη ερημοποίηση δεν είναι η μόνη απειλή: «Η αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και τους επιπλέον καύσωνες που εκτιμάται ότι θα έχουμε αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό την επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές», λέει ο κ. Ζερεφός.
Επιπτώσεις στη γεωργία
Σύμφωνα με τις χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. έρευνες και τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο του Αστεροσκοπείου, η μέση θερμοκρασία στη Νότια Ελλάδα αναμένεται να ανέβει κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2060, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα έως και 3 βαθμούς. Απόρροια της αύξησης της θερμοκρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι και η αύξηση ζήτησης της ενέργειας για ψύξη, η οποία, όπως προκύπτει από τις έρευνες, θα παραταθεί κατά 2-3 εβδομάδες επιπλέον της σημερινής στις παραλιακές περιοχές της Ελλάδας και κατά 5 εβδομάδες στην ενδοχώρα. «Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να έχουμε έως και διπλασιασμό της ζήτησης της ενέργειας για ψύξη», επισημαίνει ο κ. Ζερεφός. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, του δείκτη ξηρασίας και της λειψυδρίας πλήγμα εκτιμάται ότι θα δεχθούν και οι καλλιέργειες του καλαμποκιού, των οσπρίων, του ηλίανθου, των βολβών και των δημητριακών.
Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις, αφού αναμένεται μείωση της ζήτησης της ενέργειας για θέρμανση, καθώς υπολογίζεται ότι θα μειωθούν οι ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης για 2-3 εβδομάδες τον χρόνο στην Ελλάδα. Υπολογίζεται δε ότι η μείωση αυτή ανέρχεται έως και 20-25% καθώς οι θερμοκρασίες που θα σημειώνονται τις νύχτες του χειμώνα δεν θα είναι τόσο χαμηλές όσο σήμερα.
Λιγότερη βροχή
Όσον αφορά το ύψος της βροχής, εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 50 χιλιοστά ανά έτος τη χρονι κή περίοδο 2031-2060, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για μείωση των βροχοπτώσεων έως και 25%, που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και η υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα. Ιδιαίτερα ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι θα μειωθούν και οι χιονοπτώσεις, οι οποίες συνεισφέρουν σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση των υδατικών αποθεμάτων της χώρας μας. Επιπρόσθετα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς και αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας έως και 20 εκατοστά μέχρι το 2050.
Σοβαρότατες επιπτώσεις λόγω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα έχει και ο τουρισμός, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, οι καλύτερες κλιματικές συνθήκες στη Βόρεια Ευρώπη θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πιθανό η τουριστική περίοδος στην περιοχή μας να διαχωριστεί σε δύο επιμέρους σεζόν, κατά τους ανοιξιάτικους και τους φθινοπωρινούς μήνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό αναμένεται να είναι μεγάλες- μπορεί να φτάσουν έως και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Σημειώνεται ότι το 2003, το 22% των τουριστών παγκοσμίως επέλεξαν τη Μεσόγειο αποφέροντας έσοδα της τάξεως των 73 δισεκατομμυρίων ευρώ στις μεσογειακές χώρες.
Απειλή για την υγεία
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και την ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Αναμένεται αύξηση του φωτοχημικού νέφους, καθώς θα έχουμε πιο οξειδωτική ατμόσφαιρα, που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στο αναπνευστικό και στα μάτια εντείνονται.
Το συνέδριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που πραγματοποιείται στις 5 και 6 Μαΐου συνδιοργανώθηκε με τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ε.Ε. και το Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή της Ιταλίας. Στο συνέδριο συμμετέχουν 170 επιστήμονες από 16 χώρες, ειδικοί σε θέματα κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία της περιοχής της Μεσογείου.

Πηγή: Τα Νέα , 6/05/2008 (Ρεπορτάζ Χ.Καρανίκας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: