23 Μαΐ 2008

Eurovisi-OFF 3: Μια γιορτή για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης

Η Ανοιχτή Πόλη διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 23 Μαίου 2008, από τις 7.00 μμ, στο παρκάκι δίπλα από το σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο, τη Eurovisi-OFF 3.

Μια μουσική γιορτή, που γίνεται μια μέρα πριν τον τελικό της Eurovision, με κεντρική ιδέα «για τη μουσική των πολιτισμών και όχι της κατανάλωσης».
Eurovisi-OFF 3: μια γιορτή της μαύρης μουσικής

Το σκεπτικό της φετινής Eurovisi-OFF 3 κινείται γύρω από τη μαύρη μουσική και συνεκτικός ιστός των διαφορετικών μουσικών που θα ακουστούν από τις διάφορες μπάντες, θα είναι η ανάδειξη των διαφορετικών και αντιπροσωπευτικότερων ειδών της μαύρης μουσικής, έτσι όπως αυτή αναπαράγεται και ξαναδημιουργείται από μουσικούς και σχήματα της Αθήνας.

Γνωστά, λιγότερα ή και τελείως άγνωστα στο ευρύ κοινό μουσικά group θα ανακατέψουν τα blues με τη reggae, to funk με το latin, το hip-hop με τις κλακέτες και το afro-groove, σε μια βραδιά που φιλοδοξεί να έχει πολύ χορό, από μουσική και μουσικούς που δεν εντάσσονται στη μουσική βιομηχανία.
Η φετινή EurovisiOFF θα φιλοξενήσει τις μουσικές των:

Mickey Pantelous,

Radical Gee & the Moving Target,

Grupo Anaconda,

Funkollectiv

Cast-A-Blast Soundsystem (dj Palov, Blend, Sugahspank & BnC)

Eκτός από μουσική, η EurovisiOFF 3 θα φιλοξενήσει εκθέσεις εικαστικών από νέους καλλιτέχνες, φωτογραφίες, προβολές και δρώμενα.

Με τη διοργάνωση της φετινής «μαύρης» EurovisiOFF, η Ανοιχτή Πόλη θέλει έμπρακτα να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της στην πολυπληθή αφρικανική κοινότητα της Αθήνας, μια από τις πιο παλιές ομάδες μεταναστών της πόλης μας.

Το τελευταίο διάστημα, οι Αφρικανοί και οι Αφρικανές μετανάστες και μετανάστριες που κατοικούν και δουλεύουν στην Αθήνα, βρίσκονται «στο στόχαστρο» συντηρητικών κύκλων με αφορμή ορισμένα φαινόμενα του κέντρου της Αθήνας όπως το μικροεμπόριο, η (εξαναγκασμένη) πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών και η έλλειψη στέγης - ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες...

Για εμάς, τα υπαρκτά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού δεν έχουν χρώμα και οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν μέσα από σοβαρά προγράμματα ένταξης των ομάδων που πλήττονται και όχι με ποινικοποίηση και καταστολή όπως γίνεται σήμερα.
Eurovisi-OFF: μια εναλλακτική γιορτή

Οι περισσότεροι ξέρουμε τη Eurovision. Το γνωστό διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις… εθνικής υπόθεσης. Όμως για εμάς, η Eurovision είναι μονάχα ένα πολυδάπανο χαμηλής αισθητικής θέαμα της μουσικής βιομηχανίας που προωθεί την ισοπέδωση των διαφορετικών πολιτισμικών και μουσικών προτάσεων.

Η Eurovisi-OFF είναι μια γιορτή που στόχο έχει να αναδείξει τη μουσική των διαφορετικών πολιτισμών που ζουν και αναπτύσσονται στην Αθήνα. Τη μουσική των μεταναστών, τη μουσική των ανεξάρτητων σχημάτων, τις νέες τάσεις, την μουσική παραγωγή που συχνά μένει «κρυμμένη» από τα φώτα των μέσων ενημέρωσης.

Η Εurovisi-OFF είναι μια εναλλακτική πρόταση στη λογική της ομογενοποίησης και της εμπορευματοποίησης της τέχνης.
Eurovisi-OFF: μια γιορτή στο δημόσιο χώρο

Η ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη δεν χρειάζεται πολυδάπανες φιέστες με χορηγούς και «ονόματα» της νύχτας. Στην Αθήνα παράγεται κι ένας διαφορετικός πολιτισμός από καλλιτέχνες που δημιουργούν πολύ πιο αξιόλογα πράγματα από το πλαστικό και τυποποιημένο life style. Χρειάζεται να δοθεί χώρος έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες, στα υπόγεια μουσικά ρεύματα και τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Στην Ανοιχτή Πόλη, πιστεύουμε πως ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική έκφραση στο δημόσιο χώρο της πόλης: Η πόλη, οι πλατείες, τα πάρκα και οι πεζόδρομοι ζωντανεύουν με υπαίθριες δωρεάν γιορτές που μπορούν να είναι χαμηλού κόστους και υψηλής αισθητικής. Έτσι, ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η καλλιτεχνική δημιουργία θα μπορούσαν να γίνουν καθημερινή υπόθεση σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Παρασκευή 23 Μαίου 2008, από τις 7.00 μμ, στο παρκάκι δίπλα από το σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο, τη Eurovisi-OFF 3, σας περιμένουμε όλους και όλες, για μια γιορτή της μουσικής του πολιτισμού, και όχι της κατανάλωσης.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο 105,5»

Για περισσότερες πληροφορίες στο blog της κίνησης ανοιχτή πόλη :: blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: