15 Μαΐ 2008

Το ΓΕΣ πνίγει το Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας «ασφυκτιά» μέσα στην υπάρχουσα κτιριακή υποδομή του και αναζητεί «ζωτικό χώρο» για επέκταση στο παρακείμενο συγκρότημα του πρώην 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που πέρυσι μετακόμισε στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του στη δυτική Θεσσαλονίκη.Tο αίτημα τέθηκε για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια και είχε γίνει δεκτό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και την τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και πρόσφατα από την πρώην και τον νυν υπουργό Παιδείας. Πριν από τρεις μήνες, όμως, συνάντησε ένα ηχηρό «όχι» από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις εγκαταστάσεις του πρώην νοσοκομείου για τις δικές του ανάγκες.

Οι περίπου 10.000 φοιτητές, το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό του ΠΑΜΑΚ έχουν στη διάθεσή τους μόλις 4,5 τ.μ. δομημένη επιφάνεια κατά άτομο, ενώ αυτή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 16,6 τ.μ., σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Η έλλειψη χώρων γραφείων, εργαστηρίων και αιθουσών διδασκαλίας είναι τέτοια που υποχρέωσε τις πρυτανικές αρχές να κλείσουν μπαλκόνια με γυψοσανίδες και να εκμεταλλευτούν τμήματα διαδρόμων, ακόμα και χώρους που προορίζονταν για τουαλέτες, για να διαμορφώσουν γραφεία. Ενδεικτικά, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στεγάζεται στα υπόγεια, η εκπαίδευση των φοιτητών στα κρουστά γίνεται κάτω από το κεντρικό αμφιθέατρο και αυτή άλλων οργάνων σε υπόγειο πάρκινγκ.

Την ίδια στιγμή, κάθε σκέψη για διεύρυνση δραστηριοτήτων σε νέους καινοτόμους τομείς εκπαίδευσης και έρευνας είναι απαγορευτική λόγω έλλειψης χώρων, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο υποβάθμισης του ακαδημαϊκού και ερευνητικού του έργου.

«Στο πάγιο ερώτημα πώς ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα πορεύεται προς το μέλλον, εμείς απαντάμε μόνο μέσα από έρευνα και ποιότητα», είπε στο «Εθνος» ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Η. Κουσκουβέλης, που ζητεί τους χώρους του 424 για τη δημιουργία: α) Εργαστηρίου Μελέτης του Ανθρώπινου Εγκεφάλου, β) Ινστιτούτου Εφαρμογών για Μαθησιακές Δυσκολίες ΑΜΕΑ, γ) νέου μεταπτυχιακού προγράμματος για τον Τουρισμό, δ) Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής και Πολιτικής στην Τεχνολογία, ε) Παρατηρητηρίου Τιμών και στ) Κέντρου Δημοσκοπήσεων.

Για τους λόγους αυτούς, στο ίδρυμα έχει συσταθεί Επιτροπή Διεκδίκησης του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου, η οποία μετά την πρόσφατη αρνητική στάση του ΓΕΣ έχει καθημερινές επαφές με πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της πόλης, ενώ ζητεί συνάντηση και με τον πρωθυπουργό για να του θέσουν το θέμα.

ΠΕΡΥΣΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΤΟ 424 ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ
Το 1996 το ΓΕΣ έδινε το παλιό νοσοκομείο, το 2008 το θέλει για κοιτώνες

Το αίτημα τέθηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, εν όψει της κατασκευής του νέου 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης, και έγινε δεκτό από τον τότε αρχηγό ΓΕΣ και νυν επίτιμο αρχηγό Μ. Παραγιουδάκη, αλλά και τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Αρσένη.

Το 2002 το αίτημα επαναλήφθηκε, αλλά πήρε ασαφή απάντηση από το ΓΕΣ, ενώ έναν χρόνο μετά υπήρξε δημόσια θετική δέσμευση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου.

Το 2007, η τότε υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου υποστήριξε το αίτημα με επιστολή της προς το ΓΕΣ, το οποίο σε ασαφή απάντησή του χαρακτήριζε το κτίριο ως μνημείο.

Το 424 μετεγκαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του στην περιφερειακή οδό και τον Ιανουάριο του 2008 ο υπουργός Παιδείας Ευ. Στυλιανίδης με επιστολή στο ΓΕΣ υποστήριξε το αίτημα για παραχώρηση στο ΠΑΜΑΚ των παλιών του εγκαταστάσεων στο κέντρο της πόλης.

Η απάντηση
Τον Φεβρουάριο, όμως, το ΓΕΣ απάντησε αρνητικά, ανακοινώνοντας πως αποφάσισε να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις «για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών και περαιτέρω αξιοποίησή τους προς όφελος της υπηρεσίας». Το Επιτελείο επικαλείται τις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται σε υποδομές, αλλά και τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως μνημείου.

Η Επιτροπή Παραχώρησης απαντά σε αυτό πως το ίδρυμα διαθέτει και την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα χρηματοδότησης προγράμματος για την πλήρη ανακαίνιση και διατήρηση των παλαιών εγκαταστάσεων, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 90-100 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν επισκέψεις των Α. Παπαρήγα και Αλ. Αλαβάνου στο ίδρυμα, που υποστήριξαν την παραχώρηση του 424 στο ΠΑΜΑΚ, και ερωτήσεις στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτη και της ΝΔ Θ. Καράογλου.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, το ΓΕΣ σκοπεύει να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις κοιτώνες για τους σπουδαστές αξιωματικούς των στρατιωτικών σχολών, καθώς και για διερχόμενα στελέχη των ειρηνευτικών αποστολών.

Σημειώνεται πως η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ δεν εγκαταλείπει την προοπτική μελλοντικής μετεγκατάστασής του στην Περαία, με την αξιοποίηση ιδιόκτητου οικοπέδου 220 στρεμμάτων, αλλά αυτό θα είχε πολλαπλάσιο κόστος και οι νέες εγκαταστάσεις θα λειτουργούσαν ύστερα από μια δεκαετία.

Πηγή : Έθνος, 15/11/2008 (ρεπορτάζ Βασίλης Ιγνατιάδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: