31 Μαΐ 2008

Ο δαίμων ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ με την Αυγή της Κυριακής

Αυτή την Κυριακή, 1 Ιουνίου, μαζί με την Αυγή της Κυριακής

Ο δαίμων ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ


Περιοδικό για την οικολογία.

Κυκλοφορεί με την ΑΥΓΗ την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.


Τηλέφωνο: 3316738, e-mail: daimon@enternet.gr


Τεύχος 83, Ιούνιος 2008,

Από τα περιεχόμενα

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΠΕΖΟΙ ΠΕΝΘΟΥΝ

· Πυρηνικοί βρυκόλακες, Δήμος Τσαντίλης

· Τοπία της πόλης, Γιάννης Σχίζας

· Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας και Εκπαίδευση, Μπάμπης Μπιλίνης

· Στηρίξτε την Ελλάδα, Βάσω Κανελλοπούλου

· Σιλό τσιμέντου στο Μαίναλο; Όχι ευχαριστώ, Μιχάλης Προμπονάς, Γιάννης Σακιώτης

· Ισχυρός Υπουργός Περιβάλλοντος, Σάκης Κουρουζίδης

· Ο ρόλος του ολοκληρωμένου πολεοδομικού / χωροταξικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού, Γιώργος Νάθενας

· Οι ζωγράφοι, η παλέτα με τα χρώματα και η κλιματική αλλαγή, Αργύρης Αργυρίου


·
Βιολογική ποικιλότητα, Ψήφισμα του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για τη βιολογική ποικιλότητα

· Μορατόριουμ στην παρούσα εκδοχή βιοκαυσίμων, Φάνη Δημητρακούδη

· Ιστοσελίδα για τις προτάσεις δημοτών προς τους ΟΤΑ, Αριστόβουλος Πραγμάτωσης

· Εγκρίθηκε η έκθεση Παπαδημούλη για τον υδράργυρο


·
Ανθρωπογενείς Δραστηριότητες και Κλιματική Αλλαγή, Σεβαστιανός Μοιρασγεντής (νέα στήλη)

· Βιογραφία: Πολ Ντιράκ, Χρήστος Κεφαλής

· Διεθνή οικολογικά νέα, Ευθύμης Παπαδημητρίου

· Οικο ιστορία: Τα λεμόνια της μαφίας, Δημήτρης Κωστόπουλος

· Βιο-καλλιεργημένοι: Η διατροφική κρίση και τα έλαια , Έλενα Μαγείρου

Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ανέμου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ακούστηκαν ορισμένα πρωτάκουστα σχετικά με τον πρόσφατο γάμο ομοφυλοφύλων στην Τήλο και το αν υπάρχει διάταξη νόμου που να το επιτρέπει κλπ, επισημαίνω ότι κανένας δεν έκανε τον κόπο να να ρωτήσει τον κατεξοχήν ειδήμονα της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη και στην υποχρεωτική ερμηνεία των κανόνων του εσωτερικού δικαίου σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

Πρόκειται για τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κύριο Παυλόπουλο, που τυχαίνει να είναι σήμερα και ο κατεξοχήν αρμόδιος υπουργός που θα κληθεί να εκδώσει εγκύκλιο στους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων του πολιτικού γάμου και σύνταξης των ληξιαρχικών πράξεων.

Διαβάστε τι γράφει σε σύγγραμμά του:

«Όταν πρόκειται για την ερμηνεία και την εφαρμογή οποιωνδήποτε άλλων, προγενεστέρων ή μεταγενεστέρων της Κοινοτικής Οδηγίας διατάξεων του εθνικού δικαίου, το ΔΕΚ δέχεται ότι ο εθνικός δικαστής οφείλει να προβαίνει στην ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου αυτού, πάντα μέσα στα πλαίσια του δυνατού, υπό το φως του κειμένου και του σκοπού του κοινοτικού δικαίου, προκειμένου να επιτύχει το στόχο, που καθορίζεται από αυτή, και να συμμορφωθεί έτσι προς τις διατάξεις του άρθρου 189 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Βλ. Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-21/04, 4 Ιουλίου 2006, Κωνσταντίνος Adeneler and others ver. Ellinikos Organismos Galaktos. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει οι διατάξεις του εσωτερικού δικαίου και συγκεκριμένα οι διατάξεις περί γάμου να ερμηνευτούν «υπό το φως του κειμένου και του σκοπού των αντίστοιχων διατάξεων του κοινοτικού δικαίου (ισότητα ανδρών και γυναικών, οιουδήποτε γενετήσιου προσανατολισμού ως προς τα δικαιώματα τέλεσης γάμου κλπ).

Τέλος ο εθνικός δικαστής στην προσπάθεια του να εναρμονίσει, π.χ. με τις μεθόδους που ήδη εκτέθηκαν, το εθνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, δεν έχει «διέξοδο διαφυγής». Λόγω της αρχής της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου υποχρεούται να μην εφαρμόσει τη διάταξη του εθνικού δικαίου, η οποία αντιτίθεται τόσο στο πρωτογενές, όσο και στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο. Η υποχρέωση αυτή εμφανίζεται ακόμη περισσότερο έντονη και επιτακτική, όπως είναι ευνόητο, στην περίπτωση κατά την οποία έχει ήδη προηγηθεί απόφαση του ΔΕΚ, η οποία και έχει κρίνει, με δύναμη δεδικασμένου κατά τις κείμενες κοινοτικές διατάξεις, την αντίθεση μιας διάταξης του εθνικού δικαίου προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο (Βλ. Πρ. Παυλόπουλου εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, σελ. 83-84, Εκδόσεις Σάκκουλα, 1993).»

Αν υπάρχουν όλα αυτά γραμμένα, χρειάζεται να ψάχνουμε στο λεξικό του Μπαμπινιώτη και να ρωτάμε τους παπάδες;