21 Νοε 2008

ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ 22- 23 Νοεμβρίου 2008 Πανελλαδική Προγραμματική Σύσκεψη


Έχουμε Φωνή, Απαιτούμε την Απελευθέρωση

Ζούμε σήμερα τη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, ένα σύστημα παράλογο, απάνθρωπο, που επεμβαίνει και καταστρέφει κάθε εκδήλωση της ζώης όλων μας. Ένα σύστημα που λειτουργεί με κέντρο το κέρδος και τη συσσώρευση πλούτου για τους λίγους και τις λίγες. Στη τωρινή κρίση του συστήματος, οι λαοί ασφυκτιούν, οι διακρίσεις πολλαπλασιάζονται. Παράλληλα το σύστημα της πατριαρχίας διατηρείται και οι γυναίκες είναι έτσι διπλά καταπιεσμένες και περιθωριοποιημένες.

Το παραμύθι της ισότητας των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας ειναι ασπρόμαυρο:
Ψ Είμαστε εμείς που αναπληρώνουμε το κοινωνικό κράτος, με "διπλό ωράριο", στο σπίτι και στη δουλειά.
Ψ Είμαστε ανασφάλιστες, κάνουμε τη ίδια δουλειά με τους άντρες συναδέλφους, έχουμε τα ίδια προσόντα, το ίδιο ωράριο, πληρωνόμαστε λιγότερο.
Ψ Είμαστε άνεργες, ζούμε στην επισφάλεια.
Ψ Είμαστε αντικείμενα από πλαστικό υλικό που πωλούνται στα ΜΜΕ, ευέλικτο εμπόρευμα που ορίζει τη σεξουαλικότητά μας, αδύνατες, καριερίστριες, νοικοκυρές, όμορφες, εξωπραγματικά σώματα.
Ψ Είμαστε εμείς 5000 θύματα βιασμού. Έχουμε μάθει να ζούμε με το φόβο, μήπως συμβεί σε εμάς, ενώ δεχόμαστε καθημερινά λεκτική ψυχολογική βία, ενώ παρενοχλούμαστε σεξουαλικά στην εργασία, ενώ μπορεί να υποστούμε σωματική βία στην οικογένειά μας.
Ψ Είμαστε εμείς που λόγω σεξουαλικών επιλογών, αντιμετωπίζουμε την έλλειψη νομικής και θεσμικής κατοχύρωσης, τις επαγγελματικές διακρίσεις, τα καθημερινά βλέμματα και σχόλια.
Ψ Είμαστε μετανάστριες, θύματα του εμπορίου σώματος, παράνομες, φτωχές, χωρίς φωνή.
Ψ Είμαστε εμείς που απουσιάζουμε από το λόγο, από την πολιτική, από την ιστορία.
Ψ Είμαστε εμείς που απαιτούμε από την αριστερά την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, γιατί δεν μπορούμε να διανοηθούμε μια ριζοσπαστική αριστερά με έλλειμμα δημοκρατίας στην εκπροσώπηση των γυναικών.

Δίκτυο Γυναικών Σύριζα
Έχουμε Φωνή, Δημιουργούμε

Να λοιπόν γιατί την 1 Απριλίου γεννήθηκε το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή για να αλλάξουμε το ασπρόμαυρο τοπίο που μας επιβάλλουν, προχωράμε στη δημιουργία ενός ανοιχτού, πανελλαδικού φεμινιστικού δικτύου, με όρους πολιτικού φεμινιστικού ρεύματος που θα είναι συνάμα χώρος που βάζει σε κίνηση τις γυναίκες. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες των γυναικών για κατάργηση κάθε ανισότητας, κάθε βίας, κάθε περιθωριοποίησης. Το Δίκτυο Γυναικών είναι μια οριζόντια δικτύωση, αποφασίζουμε για τις δράσεις μας ανοιχτά, συμμετοχικά. Έχουμε καταφέρει πολλά και είναι μόνο η αρχή. Στην 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του Σύριζα, προσθέσαμε τη φεμινιστική διάσταση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης. Ακολούθησε κείμενο μας για το σύμφωνο συμβίωσης, διεκδικώντας τον τερματισμό στις συντηρητικές αντιλήψεις λόγω σεξουαλικής ταυτότητας. Ετοιμάσαμε φυλλάδιο για την επίθεση της κυβέρνησης με το ασφαληστρικό νομοσχέδιο.
Αντιδράσαμε μαζί με άλλες φεμινιστικές ομάδες στην αναχρονιστική αλλαγή του νομοσχεδίου για το επώνυμο των γυναικών.
Το Δίκτυο Γυναικών φιλοδοξεί να αποτελέσει μια Πανελλαδική Δικτύωση, να δημιουργηθούν Δίκτυα Γυναικών σε όλη την Ελλάδα.

Πανελλαδική Προγραμματική Σύσκεψη
Ένα Πρόγραμμα για τη δράση

Το τοπίο αλλάζει, η κοινωνία αντιδρά, οι προγραμματικές διεργασίες είναι ανάγκη άμεση. Οι γυναίκες που στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο Σύριζα, συνεχίζουμε από το 2004 να τα θέλουμε όλα και να πιστεύουμε ότι θα τα αποκτήσουμε μέσα από ένα αρθρωμένο λόγο που θα αποτελέσει τη βάση της ανατροπής, για ένα πρόγραμμα που θα οδηγεί στη δράση. Συναντιόμαστε το Νοέμβριο να αποφασίσουμε τις προγραμματικές μας αιχμές. Θέλουμε ο Σύριζα να αποκτήσει μια νέα, πρωτότυπη πολιτική ταυτότητα στην οποία ο φεμινισμός θα είναι βασικός πυλώνας. Ένας φεμινισμός που θα διαπερνάει όλες τις παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, που θα γίνει υπόθεση ανδρών και γυναικών, αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού λόγου και προγράμματος. Η σύσκεψη αυτή, έρχεται να ανακόψει τη φεμινιστική υποχώρηση και να αναδείξει την πολιτική, κινηματική δυναμική της προγραμματικής διαδικασίας. Προϋπόθεση είναι να οικοδομηθούν οι γέφυρες με τις φεμινιστικές δυνάμεις, όπως και με τις επιτροπές των τοπικών Σύριζα σε όλη την Ελλάδα.
Οι θεματικοί άξονες που προτείνουμε θέτουν τους βασικούς πυλώνες ενός προγράμματος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της προγραμματικής σύσκεψης του Σύριζα. Τα ζητήματα όπως:

Εργασία και επισφάλεια,
Φτώχεια και κοινωνικό κράτος,
Βία κατά των γυναικών,
Σεξισμός,
Δημοκρατία και εκπροσώπηση,
Μεταναστευτική πολιτική,
Χωρισμός κράτους και εκκλησίας,
Εθνικισμός και μιλιταρισμός,

αποτελούν ομάδες εργασίας που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν συμμετοχικά,ανοιχτά και που μπορούν να διευρυνθούν περαιτέρω.
Βασικό μέλημα να αποκτήσουμε φωνή και ορατότητα. Αυτό σημαίνει πρόγραμμα για τα δικαιώματα των γυναικών για το ΣΥΡΙΖΑ και για την κοινωνία.
Επειδή οι ζωές μας δε θυσιάζονται, καλούμε τις γυναίκες από όλη την Ελλάδα να πλαισιώσουμε τις θεματικές επιτροπές από τώρα και να συναντηθούμε στις 22-23 Νοεμβρίου στην Πανελλαδική Προγραμματική Σύσκεψη του Δικτύου Γυναικών Σύριζα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Επικοινωνήστε μαζί μας:
e-mail: diktyogynaikwnsyriza@gmail.com
Blog: http://diktyogynaikwnsyriza.wordpress.com
Site: www.syriza.gr, επιτροπές Σύριζα.
Τηλέφωνα: 6936-982797, 6973-035796

Δεν υπάρχουν σχόλια: