25 Νοε 2008

Αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά

15 μέρες συμπληρώνονται από την απεργία πείνας που ξεκίνησαν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική στα Χανιά, με αίτημα τη νομιμοποίησή τους.

Οι εν λόγω μετανάστες είχαν καταθέσει αιτήσεις για άδεια παραμονής με βάση όσα ορίζει ο νόμος 3386/05. Η απάντηση στις αιτήσεις τους ήταν απορριπτική, παρά το γεγονός ότι η απόδειξη της διαμονής τους στη χώρα μέχρι 31.12.04 τεκμηριωνόταν με τα έγγραφα των πρεσβειών των εκάστοτε χωρών υπηκοότητάς τους. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο, είναι ασαφές ως προς την προέλευση των εγγράφων που πιστοποιούν παρουσία στην Ελλάδα από το 2004, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μετανάστες να βρίσκονται στο έλεος της φιλανθρωπίας των εκάστοτε εκπροσώπων της έννομης τάξης.

Το κενό στην ελληνική νομοθεσία και οι γραφειοκρατικοί δαίδαλοι που αυτό «δικαιολογεί» αντιστοιχούν απολύτως στην πολιτική των κλειστών συνόρων και του σαρκοζισμού, όπως αποτυπώνεται καιν στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο κ. Παυλόπουλος δεν μπορούν να συνεχίζουν αυτήν τη ρατσιστική και εγκληματική πολιτική. Είναι αυτή που κόστισε πρόσφατα τη ζωή ενός Πακιστανού και κομμάτιασε μια 22χρονη μετανάστρια, που στη Μυτιλήνη κλείνει ανθρώπους σε αποθήκες και στον Έβρο στήνει ναρκοπέδια.

Η μεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχει επιλύσει το δίλημμα «αλληλεγγύη ή βαρβαρότητα» υπέρ της δεύτερης. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τους μετανάστες, ακόμα και τώρα που μετά τις συνεχιζόμενες μέρες απεργίας πείνας, η ίδια η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, με κάποιους από αυτούς να εισάγονται για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι μετανάστες όμως δεν είναι μόνοι τους. Ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα στέκεται στο πλευρό τους και ενώνει τις φωνές του μαζί τους, διεκδικώντας έναν κόσμο με ίσα δικαιώματα για όλους και όλες. Η Νεολαία Συνασπισμού εκφράζει την αλληλέγγυη της στους απεργούς πείνας και δηλώνει ότι θα εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις για την ανατροπή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών-τριών.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
25/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: