15 Νοε 2008

Επικίνδυνο το έλλειμμα ελέγχων ιχνηλασιμότητας και σήμανση για την περιεκτικότητα τροφίμων σε Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ)

Παρά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας σε σχέση με την ιχνηλασιμότητα και σήμανση των τροφίμων, διαπιστώνεται και καταγγέλλεται από τις ενώσεις καταναλωτών έλλειμμα ελέγχων με αποτέλεσμα να μεταποιούνται και να προωθούνται τρόφιμα ανεξέλεγκτα, παράνομα, χωρίς δηλαδή να τηρούνται οι στοιχειώδεις απαιτήσεις για τη σήμανση.
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγικές και μεταποιητικές εταιρείες δεν αναγράφουν αυτά τα στοιχεία με σαφήνεια στα φορολογικά ελεγχόμενα έγγραφά τους (δελτία αποστολής, τιμολόγια κλπ), ότι δηλαδή περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ). Αντί να φέρουν επιπλέον σήμανση (ετικέτες, κάρτες κλπ) ότι περιέχουν ΓΤΟ, τα αποστέλλουν χωρίς ενδείξεις ή τα αποστέλλουν με ένα συνοδευτικό απλό χαρτί, το οποίο ενέχει ρόλο ετικέτας, που αναγράφει μεν ότι περιέχουν ΓΤΟ, αλλά επειδή δεν είναι ελεγχόμενο έγγραφο, αυτό το χαρτί «εξαφανίζεται» είτε μένει κρυμμένο και ανεξέλεγκτο, γιατί κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξή του.
Είναι προφανές ότι έχει ανοίξει μία μεγάλη κερκόπορτα ανεξέλεγκτης διασποράς των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην διαδρομή του προϊόντος μέχρι την κατανάλωση και έτσι είναι δυνατή η παραπλάνηση του καταναλωτή. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας μας (ΕΦΕΤ, ΣΔΟΕ, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και οι άλλες αρχές ελέγχου) αποδεικνύονται ανεπαρκείς, δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και σε τελική ανάλυση δεν "μπορούν" να παρακολουθήσουν, που πάνε τα παραγόμενα προϊόντα.
Είναι ανάγκη λοιπόν πέρα των ελέγχων να συντάσσεται και να δημοσιοποιείται ο κατάλογος των εισαγωγέων, των μεταποιητών και των αποδεκτών των μεταλλαγμένων.
Από την άλλη είναι ανησυχητική η ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου, που υποτίθεται ότι απαγορεύει στους παραγωγούς, διακινητές και πωλητές, που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν μη μεταλλαγμένους καρπούς, να το αναγράφουν αυτό στις ενδείξεις των προϊόντων τους.
Επειδή και η σήμανση των τροφίμων δεν είναι επαρκής, αφού οι εταιρίες παραγωγής δεν αναγράφουν ευκρινώς την περιεκτικότητα σε ΓΤΟ (άνω του 0,9%) είναι ανάγκη για τη διευκόλυνση του καταναλωτή οι ετικέτες να περιέχουν πλήρη στοιχεία και να τοποθετούνται σε συγκεκριμένους, ιδιαίτερους χώρους. Προς τούτο απαιτείται περαιτέρω θεσμική και νομοθετική ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: