22 Νοε 2008

Ολυμπιακά Ακίνητα τέσσερα χρόνια μετά

«Βαριά» και αναξιοποίητη η κληρονομιά των Ολυμπιακών Ακινήτων για τον Έλληνα φορολογούμενο. Δαπανώνται κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΑΘΗΝΑ 2004. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος συντήρησης του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ και του Καυτανζογλείου, αλλά όλες εκείνες οι εγκαταστάσεις που υποτίθεται ότι θα αξιοποιούντο από τον ιδιωτικό τομέα ή μέσω χρήσεων κοινωνικά ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Το Μπάντμιντον στο Γουδί είναι η μόνη εγκατάσταση που λειτουργεί σήμερα, αφού μετατράπηκε σε θέατρο. Επίσης, το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, το Σλάλομ Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό, το Κλειστό Γαλατσίου, τον Άγιο Κοσμά και το Μπιτς Βόλεϊ του Φαλήρου δεν επιβαρύνουν μεν το Δημόσιο όμως ακόμη δεν λειτουργούν με τη νέα τους χρήση.
Το Κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, ακόμα σχεδιάζεται να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο. Η Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. είναι ανενεργή. Στο Φάληρο, το σχέδιο για τη δημιουργία Οικολογικού Πάρκου έχει μείνει στα συρτάρια και οι πολίτες ακόμη δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη παραλία, στο δε Ελληνικό οι εγκαταστάσεις έχουν συνδυάσει την τύχη τους με την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου. Ελάχιστα έσοδα αποφέρει η χρήση του γηπέδου μπάσκετ από την ΚΑΕ Πανιώνιος και του ενός γηπέδου μπέιζ μπολ από την ΠΑΕ Εθνικός. Η αίθουσα ξιφασκίας, τα γήπεδα χόκεϊ, το δεύτερο γήπεδο μπέιζ μπολ και τα δυο γήπεδα σοφτ μπολ σαπίζουν κλειδωμένα. Το Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου παραχωρήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία τον Ιούλιο του 2007. Ωστόσο, το απαγορευτικό για τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. κόστος για τη μετατροπή του σκοπευτηρίου θα βαρύνει το κρατικό προϋπολογισμό. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων σχεδιάζεται να στεγασθούν οι Ακαδημίες Πολιτισμού. Οι εξαγγελίες έγιναν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όμως ακόμη δεν είναι γνωστό πότε και αν θα υλοποιηθεί το σχέδιο. Το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, ενώ αποτελεί ένα εκ των τριών προπονητικών κέντρων της Διεθνούς Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο το σχέδιο για παραχώρησή του στον Δήμο ουδέποτε υλοποιήθηκε. Το τεράστιο κόστος ανακατασκευής του Σταδίου στην Πάτρα δικαιολογήθηκε με τη φιλοξενία ενός τελικού κυπέλλου ποδοσφαίρου ενώ στον Βόλο ο ορίζοντας είναι μέχρι τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, και η μετέπειτα εξέλιξη είναι άγνωστη. Το Ιππικό Κέντρο έχει παραχωρηθεί στην Ελληνική Ιππική Ομοσπονδία και ο ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας) διαχειρίζεται τον παρακείμενο νέο Ιππόδρομο.

Πέραν λοιπόν του τεράστιου κόστους των κατασκευών για μια τόσο μικρή χώρα, η επιβάρυνση της συντήρησής τους εξακολουθεί να βαρύνει το Δημόσιο. Χωρίς να μπούμε στην λογική των αριθμών είναι βέβαιο πως αν το κόστος των Ολυμπιακών είχε επενδυθεί σε πράσινα ενεργειακά έργα και μονάδες αφαλάτωσης για τα νησιά μας θα είχαμε το Αιγαίο αυτόνομο ενεργειακά και υδατικά εσαεί. Αντ’ αυτού σίγουρα τα παιδιά των παιδιών μας θα πληρώνουν το «όνειρο» των δύο εβδομάδων του Αυγούστου του 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: