20 Νοε 2008

Σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών και τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ

Η τελευταία εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών, με την οποία οι απαλλασσόμενοι μαθητές χαρακτηρίζονται «μη ορθόδοξοι, δηλαδή αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι», δημιούργησε περαιτέρω συγχύσεις , με διευθυντές σχολείων να ζητούν διαβεβαιώσεις από τους μαθητές και τους γονείς τους ότι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Αυτό επί της ουσίας αναιρεί την ανεμπόδιστη απαλλαγή όσων μαθητών και μαθητριών το επιθυμούν από το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ όπως επισήμανε σε σχετική του ανακοίνωση ο «Συνήγορος του Πολίτη» , οι εν λόγω μαθητές και μαθήτριες δεν είναι υποχρεωμένοι/ες να δίνουν περαιτέρω εξηγήσεις για την επιλογή τους αυτή.

Ως Νεολαία Συνασπισμού ζητούμε από το ΥΠΕΠΘ να ξεκαθαρίσει την κείμενη νομοθεσία και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη απαλλαγή όσων μαθητών και μαθητριών το επιθυμούν, από το μάθημα των θρησκευτικών. Πάγια θέση μας αποτελεί η κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών και η αντικατάστασή του από μάθημα θρησκειολόγιας, καθώς και ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους. Τα σχολεία δεν μπορούν να είναι χώροι θρησκευτικής κατήχησης στο δόγμα της ορθόδοξης ή οποιαδήποτε άλλης θρησκείας, αλλά χώροι διαμόρφωσης ελεύθερων και κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
20/11/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: