24 Νοε 2008

Ανακοίνωση Νεολαίας Συνασπισμού με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας

Σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο κάνουν λόγο για σχέδια μείωσης της στρατιωτικής θητείας, αύξησης του μισθοφορικού στρατού και κατάργησης των αναβολών μετα τα 25 έτη.


Τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης της Ν.Δ δεν δείχνουν καμία πρόθεση αλλαγής του απαράδεκτου καθεστώτος στράτευσης στην Ελλάδα, που προσομοιάζει μόνο σε στρατιωτικοποιημένες χώρες, όπως το Ισραήλ. Η κατάργηση των αναβολών λόγω σπουδών μας βρίσκει πλήρως αντίθετους/ες, αφού αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νέου να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο και τη διάρκεια των σπουδών του.

Όσον αφορά στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, πάγια μας θέση μας αποτελεί η άμεση μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες, με παράλληλη μείωση των στρατοπέδων, έτσι ώστε να βελτιωθούν αισθητά οι συνθήκες θητείας, που αυτή τη στιγμή είναι απαράδεκτες. Χωρίς τη μείωση των στρατοπέδων, την καλυτέρευση των συνθηκών της θητείας και τον εκδημοκρατισμό του στρατού, η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο την αύξηση των υπηρεσιών και την περαιτέρω επιβάρυνση των φαντάρων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει να διώκει τους αντιρρησίες συνείδησης και τους άρνητες στράτευσης με εξαντλητικές ποινές (υπόθεση Λάζαρου Πετρομελίδη) , ενώ η ίδια η εναλλακτική κοινωνική θητεία έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για όσους την επιλέγουν.

Η Νεολαία Συνασπισμού παλεύει ενάντια στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό και εναντιώνεται στις αποστολές ελληνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό. Αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό του στρατού, για ισόχρονη με τη στρατιωτική, εναλλακτική κοινωνική θητεία και για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μέσα στο στρατό.


Το Γραφείο Τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
24/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: