18 Νοε 2008

Διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Μεσσηνία

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες εδώ και μια 15ετία, δεν έλυσαν το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής είναι να προχωράτε εσπευσμένα στην καινοφανή και πρωτάκουστη μέθοδο της μπαλοποίησης των σκουπιδιών στην περιφέρεια της Πελοποννήσου για να αποφύγει η χώρα μας τα πρόστιμα από την Ε.Ε. από 1/1/2009.
Η απόφαση αυτή στην περιφέρεια της Πελοποννήσου ανάμεσα στους χώρους μπαλοποίησης και αποθήκευσης, περιλαμβάνει και τον καμένο από τις περσινές πυρκαγιές Ταΰγετο, σε χώρο δίπλα στον υπάρχοντα προσωρινό σκουπιδότοπο, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2003 με ανοχή των πολιτών, αφού το πρόβλημα των σκουπιδιών στην πόλη της Καλαμάτας είχε οξυνθεί πολύ και με τη δέσμευση ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για 3 χρόνια. Ο χώρος μπαλοποίησης και μόνιμης αποθήκευσης των σκουπιδιών είναι εντός της ζώνης Natura 2000, που ορίζει η προμελέτη της Ν.Α. Μεσσηνίας για την προστασία του Ταϋγέτου.
Πέραν όμως και αυτού του γεγονότος η απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι πρωτοφανής, διότι αντί να προστατεύσει τον Ταΰγετο, ο οποίος και πέρσι υπέστη τρομακτική περιβαλλοντική καταστροφή, τον επιλέγει ως μόνιμο σκουπιδότοπο όλων των δήμων της τέως επαρχίας Καλαμάτας. Θα πηγαίνουν στον Ταΰγετο δηλαδή τα 2/3 όλων των σκουπιδιών της Μεσσηνίας.
Η απόφαση αυτή του Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι: α) επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, β) επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιών στον Ταΰγετο, γ) παράνομη, αφού καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει προηγηθεί.
Επιπλέον η απόφαση αυτή είναι ακόμα πιο απαράδεκτη και περίεργη γιατί στην Καλαμάτα υπάρχει Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ), η οποία συνειδητά απαξιώνεται, ενώ έχουν διατεθεί 7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της και την επισκευή της από τη μέχρι σήμερα χρήση της.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να προχωρήσετε στην οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων όχι μόνο στην περιφέρεια της Πελοποννήσου αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, ακολουθώντας τους κανόνες της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και τέλος δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: