15 Νοε 2008

Τα αδέσποτα και τα προβλήματά τους-Ευθύνες της πολιτείας.

Είναι πιά αποδεδειγμένο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό έλλειμμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων,και όχι μόνο. Οι νόμοι και οι διατάξεις πού κατά καιρούς εκδίδονται κάτω από τις πολυάριθμες καταγγελίες και αντιδράσεις φιλόζωων και σχετικών σωματείων ,δεν εφαρμόζονται ή παρακάμπτονται κατ΄επιλογή.
Οι δήμοι δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παρόλο πού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι διατίθονται πιστώσεις από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την οικονομική ενίσχυση των δαπανών τους. Από την άλλη μεριά υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών πού αντιμετωπίζει τα ζώα με μια βάναυση και βίαιη συμπεριφορά πού ντροπιάζει διεθνώς τη χώρα μας.
Πιστεύουμε ότι όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν.
Είναι χρέος της πολιτείας να υιοθετήσει μια υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα των ζώων κυρίως αυτών πού ζούν μέσα στις αστικές περιοχές.
Πρέπει να υποχρεωθούν οι δήμοι να δημιουργήσουν στις περιοχές τους κυνοκομεία όπου θα προστατεύονται πραγματικά τα αδέσποτα ζώα με τη βοήθεια εθελοντών και φιλοζωϊκών συλλόγων
Πρέπει να διώκεται και να τιμωρείται παραδειγματικά όποιος κακοποιεί τα ζώα ,και τέλος πρέπει να απαγορευτεί η διακίνηση της φόλας και κάθε άλλη δηλητηριώδης ουσία πού με μεγάλη ανευθυνότητα προμηθεύουν φαρμακεία και διάφορα καταστήματα ζωοτροφών.
Ακόμη πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχονται τα διάφορα PET SHOPS ώστε να διαπιστώνεται κατά πόσο εφαρμόζεται η υπουργική απόφαση 266541,πού συμπληρώνει το νόμο 3170/2003, σχετική με τη σωστή λειτουργία αυτών των καταστημάτων, και τις συνθήκες διαβίωσης των προς πώληση ζώων πού δεν είναι εμπορεύματα . Πρέπει να ελέγχονται αυστηρά όσοι διακινούν ζώα προς υιοθεσία στο εξωτερικό, ώστε να αποκλείεται η χρησιμοποίησή τους για πειράματα ή άλλες εμπορικές δραστηριότητες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες αξιόλογες προσπάθειες γίνονται – γνωρίζω π.χ. τις δράσεις του ΔΙΚΕΠΑΖ (http://www.syndesmosdp.gr/dikepaz/) και το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων ο οποίος είδα ότι οργάνωσε πρόσφατα και μια σχετική ημερίδα (http://www.cityofathens.gr/el/kathariotita-periballon/adespota-zoa). Δεν αρκούν όμως. Στην Ελλάδα μας λείπει η παιδεία και δυστυχώς αυτή δεν αλλάζει έτσι απλά (δείχνει άλλωστε και τον πολιτισμό μας), χρειαζεται βούρδουλας σε συνδυασμό με συστηματική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση. Όπως λέτε, τουλάχιστον, θα έπρεπε να γίνονται συχνοί έλεγχοι και να διώκεται παραδειγματικά όχι μόνο η αγορά/ρίψη φόλλας αλλά και η παραμικρή κακοποίηση (και όχι μόνο των αδέσποτων φυσικά – βλ. π.χ. «κατοικίδια» δεμένα μόνιμα στις ταράτσες) και φυσικά να εφαρμόζονται αυστηρά οι ποινές που ήδη υπάρχουν. Μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας...